Financial Times
0

Mora se naći izlaz iz aktuelne situacije da ne dođe do sukoba Izraela i Irana

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Uvodničar The Financial Timesa u četvrtak ocjenjuje da je donošenje rezolucije bilo neophodno, ali napominje da to neće riješiti iranski nuklearni problem.

U odsustvu sporazuma o nuklearnom programu Teherana, zapadnim zemljama nije preostalo ništa drugo nego da pooštre sankcije, izbjegavajući istovremeno dva zla - Iran koji je naoružan atomskom bombom i bombardovanje Irana.

Ako svijet želi da izbjegne vojni sukob između Irana i Izraela, koji bi predstavljao katastrofu za region i za čitavu planetu, mora se pronaći izlaz iz aktuelne situacije.

U tom pogledu, neka varijanta prijedloga o transferu iranskog urana, sličnih onima koje su iznijele Francuska i Rusija, a potom Turska i Brazil, najviše obećava.

Međutim, da bi takve incijative urodile plodom, neophodno je da se Teheran nađe u poziciji u kojoj će shvatiti da nema alternative pregovorima, ističe Financial Times u uredničkom komentaru.

The Guardian zastupa stav da su nove sankcije u stvari poklon iranskim vlastima.

Cilj sankcija je da povećaju cijenu koju predsjednik Ahmadinejad i Revolucionarna garda plaćaju za svoje prkošenje svjetskom javnom mnijenju.

Idejni tvorci tih mjera smetnuli su, međutim, s uma dvije neugodne istine - da i opozicioni pokret Mir Husseina Musavija obogaćivanje urana smatra nacionalnim pravom Irana i da se protivio još jednoj rundi sankcija, te da su iranskom predsjedniku sankcije više nego dobrodošle.

Još oštrije sankcije, tvrdi uvodničar Guardiana, Ahmadinejadu će dati šansu da se suprotstavi svijetu i da odnese pobjedu.