Ruski ministar Lavrov
0

"Moguća saradnja s NATO-om na protivraketnoj odbrani"

FENA
Sergei Lavrov
Sergei Lavrov
Rusija smatra mogućom saradnju sa Sjevernoatlantskim savezom (NATO) u formiranju jedinstvene protivraketne odbrane, izjavio je u petak u Seulu ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Ističući da je protivraketna odbrana tema koja je jedna od najoštrijih u dijalogu Rusije i NATO-a, Lavrov je rekao da Moskva polazi od toga da je potpuno moguća saradnja ukoliko ona bude ravnopravna i zajednički se analiziraju procjene rizika u toj oblasti.

Lavrov je podsjetio da je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev izrazio spremnost Rusije da formuliše svoje dodatne prijedloge, pored ranijih koje je iznosila povodom mogućnosti formiranja protivraketnog pula zainteresovanih država uz učešće Rusije, SAD-a i evropskih zemalja.

  • Medvedev će u Lisabonu izložiti našu poziciju o tom pitanju, rekao je Lavrov prenosi Itar-Tass.

U glavnom gradu Portugala će 19. i 20. novembra biti održan samit NATO-a i u okviru njega će biti održano zasjedanje Vijeća Rusija-NATO.

  • Taj projekt neće biti usmjeren protiv nekih trećih zemalja, a naglasiće da Rusija i NATO imaju zajedničke pristupe, zajedničke rizike, rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je rekao i da će na samitu Rusija-NATO biti konstatovan završetak "posthladnoratovskog perioda", kada je još bilo "recidiva prošlosti, elemenata nepovjerenja, odstupanja od uvjeravanja koja su se davala 1990-ih godina, prije svega u pitanju nedjeljivosti sigurnosti".

  • Nećemo prosto podvući crtu ispod tog perioda, već ćemo i formulisati zadatke o kretanju ka strateškom partnerstvu, rekao je ruski ministar, objašnjavajući da ono podrazumijeva da se ne može jačati sigurnost bilo koje zemlje na račun sigurnosti drugog učesnika u saradnji.