Ruska obavještajna agencija
0

Moguć novi napad na Južnu Osetiju

SRNA
Direktor ruske vojne obavještajne agencije (GRU) Alexander Shlyakhturov rekao je danas da bi Gruzija mogla ponovo da napade Južnu Osetiju.

Shlyakhturov, koji je u aprilu preuzeo komandu nad GRU (što je ruski akronim za Glavnu rusku obavještajnu agenciju), rekao je da je situacija zategnuta i optužio je NATO da i dalje nastavlja da šalje naoružanje Gruziji.

"Situacija sa Gruzijom i dalje je napeta jer trenutne gruzijske vlasti ne samo da odbijaju da priznaju suverenitet Abhazije i Južne Osetije, već pokušavaju na svaki način da ih  vrate pod svoj nadzor. Tome morate i dodati i nepredvidljivosti pokušaja gruzijskog rukovodstva na čelu sa predsjednikom Mihailom Sakašvilijem, koji može popustiti pred iskušenjem da upotrijebi silu da `ukroti ove tvrdoglave republike` kao što je to bio slučaj prošle godine. Ne odbacujemo mogućnost sličnog razvoja događaja", rekao je Shlyakhturov u intervjuu agenciji Itar-tas.

On je dodao da "nove članice NATO-a" u istočnoj Evropi snabdijevaju manjim naoružanjem i municijom Gruziju dok Izrael šalje bespilotne letjelice, a Ukrajina tešku artiljeriju i protivavionske sisteme. 

Južna Osetija i Abhazija početkom devedesetih godina oslobodili su se gruzijske kontrole. Rusija je oba regiona priznala kao nezavisne države nakon petodnevnih sukoba sa Gruzijom koji su izazvani napadom gruzijskih snaga na Južnu Osetiju.

Do sada su dvije zemlje pratile primjer Rusije u priznavanju Južne Osetije i Abhazije, Venecuela i Nikaragva.

GRU je najveća ruska obavještajna organizacija i ima agente širom svijeta. Ovu organizaciju osnovao je 1918. godine Lav Trocki i nalazi se po kontrolom ruskog Generalštaba i izvještaje predaje direktno predsjedniku.