Svijet
160

MMF: Saudijska Arabija će bankrotirati u narednih pet godina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema posljednjem Izvještaju o stanju svjetske i regionalnih ekonomija, koji sastavlja Međunarodni monetarni fond, Saudijska Arabija bi najkasnije 2020. godine mogla proglasiti bankrot.

U Izvještaju stoji kako 15.000 članova saudijske kraljevske porodice bukvalno kupuje podršku građana, što zahtijeva cijenu barela sirove nafte u iznosu od 103 dolara, kako bi se samo popunile rupe u budžetu koje nastaju na taj način.

Drugim riječima, velika većina od 30 miliona stanovnika najbogatije svjetske kraljevine svoj životni standard zahvaljuje izdašnosti kraljevske porodice. To je dovelo do situacije da danas mnogi Saudijci nemaju naviku za rad i sticanje novih vještina, što će se odraziti u budućnosti.

Kralj Salman pozant je po osebujnim životnim stilom. Naime, prilikom posjete SAD-u rezervisao je jedan cijeli hotel. (Foto: EPA)
Kralj Salman pozant je po osebujnim životnim stilom. Naime, prilikom posjete SAD-u rezervisao je jedan cijeli hotel. (Foto: EPA)

Od 5,5 miliona stanovnika koji su zaposleni, tri miliona rade u državnoj službi. Mali privatni sektor uglavnom zapošljava strance.

MMF u svom izvještaju ističe kako je Kralj Salman narodu podijelio 32 milijarde dolara kako bi proslavio vlastitu inauguraciju. Predviđa se da će rezultat kraljevog postupka dovesti do toga da će država 2016. godine imati negativan balans od čak 19,4 posto.

Navedeno je i da će finansijskom krahu kraljevine doprinijeti i vojni izdaci.

Naime, Saudijska Arabija je u 2015. godini pretekla Rusiju kada je u pitanju vojni budžet. Sa 80,8 milijardi dolara vojnog budžeta, ispred Saudijske Arabije se samo nalaze SAD i Kina. Stručnjaci pretpostavljaju da su ti izdaci još veći s obzirom da je MMF-om izvještaj nastao prije početka saudijske intervencije u Siriji.