Prvi veliki grad u SAD-u
125

Minneapolis će dozvoliti da se ezan čuje preko zvučnika pet puta dnevno, tokom cijele godine

T. K.
Foto: Twitter / Startribune / Vjernici u Islamskom centru Tawfiq u Minneapolisu
Foto: Twitter / Startribune / Vjernici u Islamskom centru Tawfiq u Minneapolisu
Minneapolis će dozvoliti emitovanje ezana (muslimanskog poziva za molitvu) u svako doba, postajući prvi veliki grad u SAD-u koji će dozvoliti da se ezan čuje preko zvučnika pet puta dnevno, tokom cijele godine.

Gradsko vijeće Minneapolisa jednoglasno se složilo da izmijeni gradsku uredbu o buci, koja je spriječila pozive u zoru i kasno uveče u određeno doba godine zbog ograničenja buke, izvijestio je Minneapolis Star Tribune. Glasanje je održano tokom muslimanskog svetog mjeseca Ramazana.

"Ustav ne spava noću", rekao je Jaylani Hussein, izvršni direktor ogranka Vijeća za američko-islamske odnose u Minnesoti, nakon glasanja, prenio je Associated Press.

Rekao je da "akcija" u Minneapolisu pokazuje svijetu da nacija utemeljena na slobodi vjeroispovijesti ispunjava svoje obećanje.

Minneapolis ima brojnu populaciju istočnoafričkih imigranata, a džamije su danas uobičajene. Tri od 13 članova vijeća izjašnjavaju se kao Muslimani. Odluka nije izazvala organizovano protivljenje zajednice. Očekuje se da će gradonačelnik Jacob Frey potpisati mjeru sljedeće sedmice.

"Minneapolis je postao grad za sve religije", rekao je imam Mohammed Dukuly iz džamije Masjid An-Nur u Minneapolisu, koji je bio među nekoliko muslimanskih vođa koji su svjedočili glasanju.

Grad je prošle godine dozvolio emitovanje tokom cijele godine, ali samo između 7 i 22 sata., obično isključujući ranu jutarnju molitvu (sabah) i ponekad noćnu molitvu (jaciju).

Na nedavnom javnom saslušanju, kršćanski i jevrejski lideri izrazili su podršku produženju sati za ezan.