Svijet
0

Militanti ušli preko indijske granice s Nepalom

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Indijski militant smješten u Nepalu koji je pomogao pakistanskim napadačima da pređu poroznu indijsku granicu priveden je u policijsku stanicu u Mumbaiju radi ispitivanja, saopćili su u srijedu policijski zvaničnici.

Sabauddin Ahmed uhapšen je u februaru s još jednim militantom za koga policija tvrdi da je izviđao moguće mete u Mumbaiju godinu dana prije prošlomjesečnih napada na taj grad, saopćili su zvaničnici, javio je AP.

Obojica su Indijci - što predstavlja udarac za zvaničnike koji su u potpunosti okrivili militante sa sjedištem u Pakistanu za trodnevnu opsadu koja je dovela do gubitka 171 života i paralizirala je velike dijelove indijske finansijske prijestonice.

Ahmed je imao bazu u Katmanduu u Nepalu, gdje je putem kurira primao naređenja od zabranjene pakistanske militantne grupe Lashkar-e-Taiba, saopćio je Amitabh Yash, direktor policijskih odjela Specijalnih snaga u indijskoj državi Uttar Pradesh.

Ahmed je držan u pritvoru u Uttar Pradeshu, ali je odveden u Mumbai na ispitivanje, saopćio je Rakesh Maria, vodeći gradski policijski istražitelj, javio je AP.

Yash je izjavio da je Ahmed upravljao utočištima militanata u Nepalu, koristeći tu zemlju da prokrijumčari pripadnike pakistanskog Lashkara u Indiju.

"On je bio njihov glavni posrednik u Katmanduu, čovjek od velikog povjerenja Lashkara", izjavio je Yash.