O uvođenju vojnog roka
37

Milanović osudio Plenkovića i poručio da hrvatski vojnici neće sudjelovati u rusko-ukrajinskom ratu

L. S.
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović (Foto: EPA-EFE)
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović objavio je saopštenje "Forsira li Plenković uvođenje obvezne vojne obuke u Hrvatskoj zato da bi pripremio hrvatske vojnike za slanje u rat u Ukrajinu?" u kojem još jednom kritikuje premijera Andreja Plenkovića.
Obavezno služenje vojnog roka u Hrvatskoj je ukinuto 2008. godine, a očekuje se da će se vratiti iduće godine. Ponovni obavezni vojni rok bi trebao trajati tri mjeseca te bi se trebao služiti u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru.

Priča je povezana i sa rusko-ukrajinskim ratom jer je Plenković ranije ovog mjeseca naznačio da je vrijeme "da se otvore oči i digne glava" kako bi se vidio svijet u kojem Rusija dvije godine vrši agresiju na Ukrajinu, za koju kaže da je prijatelj Hrvatske.

Plenković je prisustvovao i sastanku evropskih lidera okupljenih u Jelisejskoj palači u Parizu, koji je sazvao francuski predsjednik Emmanuel Macron u pokušaju da pokažu odlučnost u podršci Ukrajini navodeći da nije isključeno da države EU i NATO-a pošalju trupe u Ukrajinu.

Stoga je Milanović kritikovao Plenkovića rekavši da je on premijer opasnih namjera koji bi, da može, odveo Hrvatsku i hrvatske vojnike u rat u Ukrajini.

"Iz njegovih riječi jasno proizlazi kako 'Hrvatska nije ponudila slanje svojih vojnika u Ukrajinu' samo i jedino zbog toga što Plenković sada ne može računati na podršku Hrvatskog sabora i Predsjednika Republike za takvu ludost", istaknuo je Milanović u saopštenju.

Milanović smatra da Plenkoviću posebno smeta što sada "ne može Hrvatsku odvesti u katastrofu", odnosno što ne može samovoljno ponuditi slanje hrvatskih vojnika u Ukrajinu.

"Nijedan hrvatski vojnik neće ići ratovati u Ukrajinu. Jedino rješenje rata u Ukrajini je postizanje mirovnog sporazuma koji će spriječiti nove žrtve i spasiti hiljade života. Iako je Andrej Plenković zbog osobne promocije očito spreman sudjelovati u kreiranju alibija za neuspjehe dosadašnje briselske strategije zaustavljanja rata u Ukrajini, Predsjednik Republike jamči da Hrvatska i njeni vojnici u tome neće sudjelovati", navodi se u saopštenju.