Svijet
0

Merkel podržala ostanak predsjednika Christiana Wulffa

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Njemačka kancelarka Angela Merkel u srijedu je podržala predsjednika Christiana Wulffa koji je suočen sa sve većim pritiskom da podnese ostavku zbog toga što je prijetio glavnom uredniku Bilda, najprodavanijih dnevnih novina, u pokušaju da spriječi objavljivanje priče o njegovu privatnom zajmu uz vrlo nisku kamatnu stopu.

"Kancelarka ima puno povjerenje da će predsjednik u potpunosti odgovoriti na sva preostala pitanja", rekao je zamjenik glasnogovornika vlade Georg Streiter na konferenciji za novinare, dodajući da Merkel cijeni predsjednikov rad.

Taj skandal odvlači pažnju s kancelarkinih nastojanja da se pokuša riješiti dužnička kriza eurozone. Kritičari govore da skandal baca loše svjetlo na njezinu sposobnost političkih procjena budući da je upravo ona 2010. zagovarala Wulffov izbor za predsjednika.

Bude li Wulff prisiljen dati ostavku, Merkel će se suočiti s teškom zadaćom nalaženja njegova nasljednika kojega bi podržala njezina koalicija desnog centra.

Njemački predsjednik, čija je funkcija pretežno ceremonijalna, osobno je prošli mjesec nazvao urednika Bilda i prijetio sudskim postupkom ukoliko se objavi priča o pola miliona eura vrijednom privatnom zajmu koji je digao uz vrlo nisku kamatnu stopu. Bild je u ponedjeljak potvrdio medijske izvještaje da je šef države glavnom uredniku Kaiu Diekmannu ostavio poruku u kojoj prijeti sudskim postupkom, izražavajući zgražanje zbog namjere da se ta priča objavi.

Wulff je, kako navodi Bild, nekoliko dana poslije nazvao i ispričao se zbog "tona i sadržaja" glasovne poruke, prenijela je Hina.

Javna televizija ARD javila je u srijedu, pozivajući se na izvore bliske njemačkom šefu države, da Wulff neće dati ostavku unatoč kritikama.

Wulffov ured je saopćio da će predsjednik dati intervju za televiziju tokom dana.