Policija suzavcem smirivala protest
59

FOTO+VIDEO / Merkel neprijateljski dočekana u Atini, na trgu 25.000 bijesnih Grka

Klix.ba
Transparent na kojem piše "Ne četvrtom rajhu" (Foto: AFP)
Transparent na kojem piše "Ne četvrtom rajhu" (Foto: AFP)
Njemačka kancelarka Angela Merkel stigla je u prvu posjetu Grčkoj od početka dužničke krize 2010. godine i oštrih mjera štednje koje su toj zemlji nametnute.

Njen dolazak od slijetanja na aerodrom u Atini prati jako osiguranje, a na trgu Syntagma okupilo se najmanje 25.000 gnjevnih Grka koji su uzvikivali: "Historiju pišu neposlušni" i "Merkel, odlazi iz Grčke".

Dopisnik CNN-a javio je da je manja grupa demonstranata bacala flaše i kamenje na policiju, koja je uzvratila suzavcem. Zasad je riječ o manjoj grupi ljudi koja je također zapalila zastavu sa svastikom i bacila je na policijsku barikadu.

Foto: Twitter
Foto: Twitter
Oko 7.000 policajaca raspoređeno je po gradskim ulicama i parkovima.

Merkel je u Grčku stigla u petosatnu posjetu u znak podrške grčkoj vladi koja se suočava s demonstracijama protiv oštrih mjera štednje. Dočekao ju je premijer Antonis Samaras, a na sastanku bi trebali razgovarati o ostanku Grčke u eurozoni. Njemačka kancelarka će razgovarati i sa grčkim predsjednikom Karolosom Papouliasom.

Na konferenciji za novinare Merkel je izjavila da je došla kako bi se lično uvjerila u stanje u Grčkoj, dok je premijer Samaras rekao kako je to znak prekida izolacije za koju je njegova zemlja djelimično i sama kriva.

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Na pitanje novinara kad će ovaj pacijent kojem treba njega, kako je Merkel jednom prilikom opisala Grčku, konačno prohodati, kancelarka je rekla da će to biti težak put, ali da će se isplatiti, te da bi tome trebala doprinijeti i nova tranša od 31,5 milijardi eura, ali da ona neće riješiti sve probleme koje Grčka ima.

Mnogi vodeći evropski političari izbjegavaju doći u Grčku zbog straha od neprijateljskog prijema. Merkel je, ipak, prihvatila taj izazov i poziv zvanične Atine.

Posjeta dolazi u vrijeme dok se grčki parlament priprema da usvoji nove rezove u javnoj potrošnji vrijedne 13 milijardi eura kako bi država dobila novi paket pomoći.

Analitičari tvrde da brojni Grci smatraju Merkel tvorcem mjera štednje.

Iako je Njemačka dala najviše novca za paket pomoći Grčkoj, urednik BBC-a Gavin Hewitt tvrdi da je brojni Grci smatraju odgovornim za zahtjeve da njihova država uvede "bolne" mjere štednje u zamjenu za pomoć koju je primila.

Uoči posjete Merkel Atini predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi poručio je Komitetu za ekonomska i monetarna pitanja Evropskog parlamenta da je Grčka ostvarila napredak iako su "dodatni napori" potrebni.