COP28
8

Meloni i Modi zbog selfieja ukrali pažnju na klimatskom samitu u Dubaiju: "Dobri prijatelji. Melodi"

V. K.
Narendra Modi i Giorgia Meloni u Dubaiju (Foto: X)
Narendra Modi i Giorgia Meloni u Dubaiju (Foto: X)
Brojni svjetski lideri ovih se dana nalaze u Dubaiju gdje se održava veliki svjetski klimatski samit COP28 posvećenim brojnim globalnim pitanjima i problemima.

Između ostalog na samitu učestvuju i premijerka Italije Giorgia Meloni kao i premijer Indije Narendra Modi. Pauzu između brojnih bilateralnih susreta, Modi i Meloni su iskoristili i za fotografiranje te su napravili selfie, a italijanska premijerka je fotografiju objavila i na društvenim mrežama uz zanimljiv opis.

"Dobri prijatelji na COP28. Melodi", napisala je italijanska premijerka.

Povodom održavanja COP28 samita Modi je ranije izjavio kako su emisije ugljika u Indiji veoma niske u poređenju sa drugim nacijama.

"Stanovništvo Indije čini 17 posto svjetske populacije, ali u globalnim emisijama ugljika Indija je samo na četiri posto. Međutim, svijet nema mnogo vremena da ispravi greške iz prošlog stoljeća", rekao je Modi.

S druge stranke, premijerka Italije Giorgia Meloni je najavila kako će Italija uložiti 100 miliona eura u tzv. "fond za gubitak i štetu" koji osnivaju bogate zemlje, a kako bi pomogli zemljama u razvoju u suočavanju s posljedicama klimatskih promjena.

"Italija se bavi osiguranjem usjeva otpornih na bolesti. Također, bavimo se i smišljanjem sve modernijih i inovativnijih poljoprivrednih tehnika koje mogu poboljšati i kvalitet i kvantitet proizvodnje te smanjiti negativne vanjske efekte kao što je prekomjerna potrošnja vode", poručila je Meloni.

Klimatski samit u Dubaiju održava se od 30. novembra te će trajati sve do 12. decembra.