Svijet
9

Meksički gradonačelnik i njegova supruga uhapšeni zbog povezanosti s otmicom 43 studenata

Klix.ba
(Foto: EPA)
Meksički gradonačelnik i njegova supruga su uhapšeni zbog sumnje da su isplanirali otmicu 43 studenata. Potraga za bračnim parom je trajala sedmicama, ali ih je policija konačno uhapsila.

Gradonačelnik Iguale Jose Luis Abarca i njegova supruga Maria de los Angeles Pineda su u meksičkim medijima prozvani imperatorima, a uhapšeni su u utorak u kući koju su iznajmili u predgrađu Mexico Cityja. Hapšenju se nisu opirali.

Istražiteljima je bila sumnjiva žena koja je izlazila iz kuće i ulazila u kuću za koju se vjerovalo da je napuštena. Žena se zove Noemi Berumen Rodriguez i uhapšena je zbog pomaganja gradonačelniku i njegovoj supruzi.

Međutim, uprkos ovom hapšenju još uvijek nije jasno da li je to pomoglo istražiteljima da pronađu 43 studenata. Zvanične potvrde o tome gdje se nalaze te da li su živi još uvijek nema.

Studenti su nestali 26. septembra dok su putovali autobusima i kombijima na proteste, od tada nisu viđeni, niti su se javili.

Otmica se navodno dogodila kada je gradonačelnik Abarca saznao da će studentski protesti ometati jedan od njegovih događaja. Tada je naredio šefu policije Felipeu Floresu Velasquezu da spriječi proteste, potom je policija blokirala autoput prema gradu, pucala na studente u vozilima te ubila najmanje jednog od njih.

http://www.youtube.com/watch?v=1YJ7S0Jq2AA

Policajci su zatim odveli preostale studente i predali ih lokalnoj bandi Guerreros Unidos.

Nakon što se saznalo za otmicu, gradonačelnik i njegova supruga su nestali, a nakon nekoliko sedmica bijega su uhapšeni.