Žrtva tabloida
0

Meghan Markle tužila britanski Mail zbog objave privatnog pisma koje je ona pisala ocu

Dž. L.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vojvotkinja od Sussexa Meghan Markle pokrenula je pravni postupak protiv britanskog Maila pod tvrdnjama da je protuzakonito objavio privatno pismo koje je ona napisala otuđenom ocu.

Tužba je uslijedila nakon što je vojvoda od Sussexa princ Harry istakao kako više ne može biti tihi svjedok njene privatne patnje. On i Meghan bili su prinuđeni preduzeti akciju protiv, kako je rekao, nemilosrdne propagande. Kako kaže, bolan utjecaj nametljivog medijskog izvještavanja natjerao ih je na akciju.

"Izgubio sam majku i sada gledam kako moja supruga postaje žrtva istih moćnih snaga. Vidio sam šta se dešava kada nekoga koga volim više ne tretiraju i ne doživljavaju kao stvarnu osobu. Moj najdublji strah jeste historija koja se ponavlja", rekao je princ Harry misleći na svoju pokojnu majku Dijanu, princezu od Walesa.

Glasnogovornik Maila rekao je da list stoji uz priču koju je objavio te da će slučaj "energično braniti".

Advokatska firma Schillings, koja predstavlja Meghan, optužila je britanski list za kampanju lažnih i pogrdnih priča te zloupotrebu privatnih podataka i kršenje autorskih prava.

Ovo nije prvi put da članovi kraljevske porodice poduzimaju pravne postupke protiv medija. U 2017. godini vojvoda i vojvotkinja od Cambridgea nagrađeni su odštetom od 92.000 funti, otprilike 100.000 eura, nakon što je francuski magazin Closer objavio fotografiju iz 2012. na kojoj je vojvotkinja bila bez odjeće na gornjem dijelu tijela. Francuski sud presudio je da fotografije predstavljaju narušavanje privatnosti krljevskog para.

Princ Harry kaže kako je njegova supruga postala žrtva britanskih tabloida koji ne razmišljaju o posljedicama svojih djela.

"Postoje posljedice ove nemilosrdne propagande, posebno kada je ona svjesno lažna i zlonamjerna", rekao je Harry.

On ironično dodaje da je "pozitivno" izvještavanje o nedavnoj turneji supružnika po Africi prelilo kap u čaši prepunoj medijskog zlostavljanja posljednjih devet mjeseci.