Opasnost po civilizaciju
40

Medvedev zaprijetio napadom na tri ukrajinske nuklearne elektrane i nuklearna postrojenja u Evropi

F. H.
Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev zaprijetio je udarom na tri ukrajinske nuklearne elektrane (NPP) i nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi ako se potvrdi navodni pokušaj ukrajinskih oružanih snaga da napadnu nuklearnu elektranu Smolensk u Rusiji "NATO projektilima".

"Ako se potvrdi pokušaj napada na NE Smolensk projektilima NATO-a, trebali bismo razmotriti scenarij istovremenog ruskog udara na nuklearne elektrane Pivdennoukrainsk, Rivne i Hmjelnicki, kao i na nuklearna postrojenja u istočnoj Evropi. Nema razloga za suzdržavanje", poručio je Medvedev na Telegramu.

O navodnom pokušaju ukrajinskih oružanih snaga da napadnu nuklearnu elektranu Smolensk projektilima izvijestio je u nedjelju navečer propagandni telegram kanal Mash. Nema službenih informacija o tome.

Prema Mashu, Ukrajina je navodno pokušala izvesti raketni napad na nuklearnu elektranu Desnogorsk u Smolenskoj oblasti i vojni aerodrom u Kaluškoj oblasti.

Telegram kanal sugeriše da su u pokušaju napada na nuklearnu elektranu korištene rakete britanske proizvodnje Storm Shadow - o čemu navodno svjedoče olupine.

"Obje rakete je oko 14 sati oborila ruska protivzračna odbrana na nebu iznad sela Bytosh, oblast Bryansk, Rusija. Prva je pala u polje, a druga na krug pilane", tvrdi Mash. .