Bivši ruski predsjednik
4

Medvedev poručio da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik, poručio je da Velika Britanija vodi neobjavljeni rat protiv Rusije.

Objava Medvedeva na Twitteru uslijedila je nakon izjave britanskog ministra vanjskih poslova Jamesa Cleverlyja da Ukrajina "ima legitimno pravo da ... projektuje silu izvan svojih granica kako bi potkopala sposobnost Rusije da projektuje silu u samu Ukrajinu".

Bivši ruski lider je dalje rekao da bi "glupi zvaničnici UK, našeg vječnog neprijatelja, trebali zapamtiti da u okviru univerzalno prihvaćenog međunarodnog prava koje reguliše moderno ratovanje, uključujući Hašku i Ženevsku konvenciju sa njihovim dodatnim protokolima, njihove država se takođe može kvalifikovati kao u ratu."

Medvedev je dodao da Velika Britanija vodi de facto neobjavljeni rat protiv Rusije.

"Danas Velika Britanija djeluje kao saveznik Ukrajine koji joj pruža vojnu pomoć u obliku opreme i stručnjaka, odnosno de facto vodi neobjavljeni rat protiv Rusije. U tom slučaju, bilo koji njen javni službenik (bilo vojni ili civilni, koji vodi rat) može se smatrati legitimnom vojnom metom", napisao je Medvedev u objavi.

Britanija je bila prva zemlja koja je javno opskrbila Kijev krstarećim raketama dugog dometa, što će omogućiti ukrajinskim snagama da pogode ruske trupe i skladišta snabdijevanja daleko iza linija fronta dok priprema veliku kontraofanzivu.

Cleverlyjeva odbrana Ukrajine u utorak došla je istog dana kada je Moskva bila meta bespilotnih letjelica, ofanzivni potez Ukrajine kao odgovor na višesedmične intenzivne napade na Kijev ruskih dronova. U ovim napadima, Rusija je koristila više od 300 bespilotnih letjelica Shahed iranskog dizajna.