Sunday Telegraph
0

Medvedev - mnogo riječi, malo djela

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Sunday Telegraph je objavio članak pod naslovom "Mevedevljeva Rusija i dalje osjeća hladnu Putinov ruku".

Nakon što je 2008. godine postao novi ruski predsjednik, Dmitrij Medvedev je požurio da sebe opiše kao liberalnog reformatora. Njegova obećanja da će se boriti protiv korupcije i obnoviti vladavinu zakona pozdravljena su kao dobrodošla promjena u odnosu na razdoblje vladavine njegova prethodnika Vladimira Putina.

Danas, na polovici njegovog predsjedničkog mandata, liberalna štampa i organizacije za zaštitu ljudskih prava koje su mnogo propatili tokom Putinovih vremena kažu da se malo toga promijenilo.

Istina je da je on osudio Staljinova djela i govorio o potrebi političke konkurencije i modernizacije, no problem je u tome, ističu oni koji mu žele vjerovati, što se sve svodi na mnogo riječi, ali malo akcije.

Mi se još nismo prestali nadati, kaže za Sunday Telegraph Tanja Lokšina iz moskovskog ogranka organizacije Human Rigts Watch, ali, dodaje ona, sve se do sada svodi samo na retoriku.

Moskovski dopisnik londonskog lista na kraju članka navodi riječi jednog neimenovanog poznavaoca ruske političke scene da Medvedev samo, kako kaže, grije predsjedničku fotelju za Putina, koji namjerava da se na izborima 2012. godine s premijerskog vrati na predsjednički položaj.