Gruzija
0

Međunarodna zajednica poziva na prekid vatre

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Njemačka je danas pozvala na hitan prekid vatre u Gruziji i na povlačenje trupa dviju strana iz konflikta oko otcijepljene regije Južne Osetije.

Njemačka kancelarka Angela Merkel telefonirala je gruzijskom predsjedniku Mihailu Saakašviliju i pozvala na prekid svih neprijateljstava, izjavio je u Berlinu zvanični portparol Thomas Steg, dodajući da "integritet Gruzije treba biti poštovan".

Novi Zeland se danas pridružio međunarodnim pozivima za prekid vatre u Južnoj Osetiji.

Premijerka novog Zelanda Helen Clark izrazila je duboku zabrinutost zbog neprijateljstava i gubitka ljudskih života i pozvala "sve strane na uzdržanost i na pregovore u cilju okončanja sukoba".

Clark je pozvala sve strane da nastave razgovore i da potraže rješenje u Ujedinjenim nacijama.

Istovremeno, predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) Luis Maria de Puch je izrazio duboku zabrinutost zbog razmjera vojnih operacija između dvije članice PSVE-a - Gruzije i Rusije.

Prema njegovim riječima, objavljivanje ratnog stanja u Gruziji je još jedan korak u ovom sukobu. On je izrazio žaljenje zbog velikog broja žrtava i izrazio zabrinutost zbog ruske vojne akcije koja prevazilazi odgovornosti Moskve u okviru mirovnog mandata.

De Puch je podsjetio da su Gruzija i Rusija flagrantno prekršile obećanje dano kada su postale članice PSVE-a da će pronaći političko i mirno rješenje za Južnu Osetiju.

Kako prenose agencije, Poljska želi normalne odnose s Rusijom usprkos tome što osuđuje Moskvu za oružani sukob, izjavio je ministar vanjskih poslova Radek Sikorski.

Kuba pak podržava ruski stav povodom krize u Južnoj Osetiji i traži povlačenje gruzijskih trupa iz zone sukoba u toj nepriznatoj republici sjevernog Kavkaza.

"Tvrdnje da gruzijski vojnici brane nacionalnu suverenost nisu istinite", navodi kubanska vlada u saopćenju koje je potpisao predsjednik Raul Castro i dodaje da je "Gruzija poslala svoje vojnike u regiji uz prešutno odobrenje američke administracije".

U saopćenju se naglašava da Kuba podržava "zahtjev ruskih vlasti da se povuku okupacione sile".

Predsjednik Odbora ministara Vijeća Evrope, švedski šef diplomatije Carl Bildt, i generalni sekretar VE Terry Davis putuju danas u Gruziju zbog ozbiljne krize koja potresa regiju.

Kako se navodi u saopćenju, Bildt i Davis će razgovarati s gruzijskim vlastima kako bi pomogli međunarodne napore u cilju mirnog i dugotrajnog rješenja sukoba.

Ruski pak čelnici, predsjednik Dmitrij Medvjedjev i premijer Vladimir Putin, u ponedjeljak su kritizirali Zapad optuživši ga da je zamijenio agresora sa žrtvom u tumačenju sukoba oko Južne Osetije, u kojoj bi trebalo uspostaviti Misiju OSCE-a.

Medvjedjev je saopćenjem iz Kremlja pozvao na uspostavu misije Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OESS) na prostoru Južne Osetije zbog "humanitarne katastrofe" nakon "gruzijske agresije" na tu pokrajinu.

Ruski predsjednik je to rekao nakon telefonskog razvora s finskom predsjednicom Tarjom Halonen čija zemlja trenutačno predsjeda OSCE-om, javlja agencija AFP.

U izjavi za televiziju on je pak naglasio da Rusija neće biti "pasivni promatrač" stanja na Kavkazu, te je izravno kritizirao Zapad upozorivši ga neka ne ponavlja pogrešku iz 1938. kada je sklopio Minhenski sporazum s nacističkom Njemačkom i pomirljivim pristupom prema "agresoru" doveo do "tragedije".

Zapad je zamijenio stvarne agresore sa žrtvama, rekao je pak premijer Putin na državnoj televiziji u govoru vladinim dužnosnicima, javlja Reuters.

Putin je posebno prozvao Sjedinjene Države rekavši da se mentalitet nekih američkih političara još nije promijenio od hladnog rata.

"Sramota je da nam neki od naših partnera ne pomažu, već nas sputavaju", rekao je Putin i dodao da misli na američko "prebacivanje gruzijskog kontingenta iz Iraka vojnim avionima u zonu sukoba".

"Razina tog cinizma je zapanjujuća - pokušaj da se bijelo prikaže crnim, a crno bijelim, i da se žrtve agresije prikažu kao agresori, a odgovornost za posljedice agresije prebaci na žrtve", rekao je Putin.