Svijet
0

Masharraf pozvao Pakistance u sveti rat protiv ekstremizma

NINA
Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf pozvao je svoje sunarodnjake u sveti rat protiv svećenika koji propovijedaju mržnju i nasilje i najavio konkretne korake kojima će biti stavljene pod kontrolu borbene islamističke škole i organizacije.

"Pozivam te, moj narode, da ustaneš i stupiš u sveti rat protiv ekstremizma i suprotstaviš se onima koji šire mržnju i haos u našem društvu", kazao je pakistanski predsjednik u jučerašnjem televizijskom obraćanju naciji.

Pakistan je s oko 150 miliona stanovnika druga najveća muslimanska država na svijetu.

Pakistanske snage sigurnosti uhitile su oko 300 osumnjičenih ekstremista nakon terorističkih napada na London prije dvije sedmice u kojima su četvorica bombaša samoubica usmrtili više od 50 ljudi.

General Musharraf je kazao da sve islamske škole moraju biti registrovane do decembra, dodavši da zabranjenim ekstremističkim skupinama neće biti dopušteno da se reorganiziraju pod novim imenom niti da prikupljaju sredstva za svoje djelovanje.

Držanje neprijavljenog oružja bit će strogo zabranjeno, a protiv onih koji ga budu dijelili bit će poduzete mjere, naglasio je pakistanski predsjednik.

Musharaf je također kazao da Velika Britanija treba uraditi puno toga kako bi se izborila s terorizmom, te da London i Islamabad ne trebaju upirati prstom jedan na drugog nakon terorističkog napada na London 7. jula.

Musharaf je izrazio i zabrinutost zbog načina na koji se govori o Pakistanu u nekim medijima.

Trojica osumnjičenih za podmetanje bombi u Londonu možda imaju pakistansko porijeklo, ali su rođeni i odgajani u Velikoj Britaniji, gdje ekstremističke islamske organizacije također postoje, istaknuo je pakistanski predsjednik.

Musharaf je zaključio kako bi bilo bolje kada bi se Velika Britanija i Pakistan, umjesto okrivljivanja, međusobno podržavali i ohrabrivali.