Svijet
90

Marine Le Pen: Đaci u školama mogu dobiti samo svinjetinu i ništa više

Klix.ba
Marine Le Pen (Foto: EPA)
Marine Le Pen (Foto: EPA)
Čelnica francuske krajnje desnice Marine Le Pen izazvala je svojim izjavama, još jednom, val reakcija u Francuskoj, ali i u brojnim evropskim zemljama. Naime, ona je izjavila da u gradovima gdje je pobijedila njena stranka Nacionalni front, đacima u školi neće nuditi obroke bez svinjetine. Tačnije, muslimanima i Jevrejima neće ponuditi alternativu.

Le Pen je istakla da se ostavljanje mogućnosti djeci da dobiju "alternativnu" hranu kosi sa sekularnim vrijednostima Francuske.

"Nećemo prihvatiti bilo kakve vjerske zahtjeve u školskim jelovnicima", kazala je ona u intervjuu za radio RTL, dodavši da ne postoji razlog zbog kojeg bi vjera ušla u javnu sferu.

Istakla se da se ona i njena stranka zalažu za očuvanje sekularizma. Njenu izjavu podržali su i gradonačelnici nekih gradova.

Benoit Gheysens, gradonačelnik Arveyresa, je istakao da pružanje mogućnosti djeci da traže nešto drugo, ukoliko ne konzumiraju svinjetinu, oštećuje gradski budžet.

"Kada neka djeca vide da njihove kolege odbijaju svinjetinu i dobijaju druga jela, i oni se odlučuju za to. Na kraju imamo više bačene hrane", kazao je on.

Ove izjave duboko su uvrijedile muslimane i Jevreje u toj zemlji.

Podsjetimo, Le Pen je sa svojom strankom osvojila vlast u 11 francuskih gradova.