Pravo na slobodu govora
3

Marinac izbačen iz službe zbog kritikovanja Obame na Facebooku

SRNA
Gary Stein
Gary Stein
Narednik američke mornaričke pješadije Gary Stein (26), koji je na društvenoj internet stranici objavio komentar da ne bi poštovao naređenje predsjednika Baracka Obame, treba da bude otpušten iz vojske, navodi se u preporuci vojne komisije.

Stein je stavio Obamino lice na nekoliko filmskih plakata, među kojima je i film "Magarac".

Tužilaštvo navodi da je Stein u više navrata ignorisao upozorenja nadređenih oficira da njegovi komentari i fotografije nisu u skladu sa vojnim pravilima. On tvrdi da po Ustavu ima pravo na slobodu govora.

Vojna komisija preporučila je da mu se skine čin i da bude otpušten iz vojske. Višerangirani oficiri sada treba da donesu odluku da li će prihvatiti preporuku.

Komisiji je rečeno da je Stein rekao da neće poštovati naređenja američkog predsjednika ako tu bude spadalo i kršenje prava američkih građana.

Narednik ističe da je to njegovo mišljenje i da je to objavio na Facebooku kako bi to pojasnio. Američka vojska ima dugotrajnu politiku prema kojoj postoje zabrane izražavanja u javnosti, među kojima su i kritike predsjednika, koji je vrhovni komandant oružanih snaga.

Pristalice narednika Steina, tvrde da su pravila Ministarstva odbrane nejasna i da ih oficiri ne razumiju. Narednik Stein je u marincima devet godina i služba mu se završavala za četiri mjeseca.