Argentina
0

Marihuana dozvoljena ako niste opasni za druge

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Argentinski vrhovni sud donio je odluku o ukidanju kazni za korištenje manjih količina marihuane, čime je otvoren put za promjenu u politici vlade u pogledu suzbijanja narkotika, u čijem centru pažnje će se sada naći dileri umjesto uživalaca.

Sud je proglasio neustavnim krivično gonjenje u slučajevima korištenja marihuane u privatne svrhe, ne precizirajući o kojoj je količini riječ. "Svaka odrasla osoba ima pravo donositi odluke bez intervencije države", navodi se u presudi suda objavljenoj u utorak.

Prema riječima predsjednika vrhovnog suda Ricarda Lorenzettija, ono što pojedinac radi u privatnosti je "legalno sve dok ne predstavlja očiglednu opasnost". "Država ne može uspostavljati moral", rekao je Lorenzetti.

Argentinska vlada je tražila od vrhovnog suda da preispita zakone o posjedovanju droge kako bi preusmjerila državne troškove na krivično gonjenje dilera i liječenje zavisnosti umjesto na skupo krivično gonjenje hiljada manjih slučajeva.

Presuda je naišla na kritike predstavnika Rimokatoličke crkve i porodica ovisnika koji strahuju da će ona potaknuti trgovinu narkoticima.

Argentina, koja ima četiri puta manje stanovnika nego Brazil, ima najveći broj korisnika kokaina u južnoj Americi, prema izvještaju Ujedinjenih nacija, prenijele su agencije.

Od država Latinske Amerike Kolumbija i Meksiko su već proveli dekriminalizaciju u vezi s posjedovanjem manjih količina droge, a inicijativu za legalizaciju korištenja nekih droga razmatraju Brazil i Ekvador.