Crni humor
15

Malezija traži pomoć od Interpola u potrazi za komičarkom zbog šale o letu MH370

A. Ku.
Jocelyn Chia (Foto: Screenshot)
Jocelyn Chia (Foto: Screenshot)
Malezijska policija traži pomoć od Interpola kako bi pronašla komičarku Jocelyn Chia koja se nalazi u SAD-u, zbog šale na račun nestalog aviona na letu MH370 Malaysia Airlinesa.

Ona će biti pod istragom u skladu sa zakonima zemlje koji se odnose na uvredljiv govor, saopćila je malezijska državna novinska agencija Bernama.

Navodi se da je šef policije Acryl Sani Abdullah Sani rekao da će policija zatražiti pomoć od Interpola da otkrije njen pravi identitet, kao i gdje se nalazi.

Chia, na čijoj web stranici piše da je porijeklom iz Singapura, izazvala je reakcije nakon što je snimak njene šale o rivalstvu između Singapura i Malezije postao viralan na internetu.

Ona je u jednom njujorškom klubu rekla da je Malezija “bacila” Singapur, misleći na odvajanje te ostrvske države od Malezije 1965. godine. Zatim je dodala da Malezijci nisu dolazili godinama jer "avioni ne mogu da lete".

Kada se neki u publici nisu nasmijali, dodala je: "Šta, kad Malaysian Airlines nestaje nije smiješno, ha?"

Avion MH370 Malaysia Airlinesa nestao je 2014. godine sa radara negdje iznad Indijskog okeana, sa 227 putnika i 12 članova posade. Snimak je izazvao reakcije i u Singapuru i u Maleziji, a ministri vanjskih poslova obje zemlje osudili su njene komentare.

Ministar vanjskih poslova Singapura Vivian Balakrishnan rekao je da je "zaprepašten njenim užasnim izjavama", dodajući da Chia nije govorila u ime Singapuraca.

Grupe za ljudska prava optužile su malezijsku vladu da koristi represivne zakone da suzbije slobodu govora i kritičke glasove, a Amnesty International je izvijestio da je između januara 2020. i juna 2022. bilo 87 procesuiranja pojedinaca, uključujući umjetnike, izvođače i političke aktiviste.