Svijet
0

Malala, Snowden i bjeloruski aktivisti nominirani za nagradu Saharov

FENA
Malala (Foto: AFP)
Malala (Foto: AFP)
Mlada Pakistanka Malala Jusufzai, meta talibana, Amerikanac Edward Snowden i zatvoreni bjeloruski aktivisti Ales Bialiatski, Eduard Lobo i Mykola Statkevich, posljednji su kandidati nominirani za nagradu Saharov Evropskog parlamenta, saznaje se od ove institucije.

Metu napada talibana u oktobru 2012. godine zbog borbe za obrazovanje djevojčica, Malalu Jusufzai, podržale su tri najveće političke grupe u Evropskom parlamentu (konzervativci, socijalisti i liberali).

Edwarda Snowdena, autora otkrivanja svjetskog elektroničkog nadzora koji su izvršile Sjedinjene Američke Države, podržala je grupa ekologa i ekstremne ljevice.

Ales Bialiatski, Eduard Lobo i Mykola Statkevich predstavljaju sve bjeloruske političke zatvorenike i dobili su podršku grupe euroskeptika.

Slučajnost, Bialiatski je primio u ponedjeljak prvu nagradu za ljudska prava Vaclav Havel koju je dodijeliola Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (APCE), na otvaranju jesenje sjednice u Strasburu.

Ales Bialiatski predsjedava Centrom za ljudska prava Viasna, koju je osnovao 1996. godine. On je i potpredsjednik Međunarodne federacije za ljudska prava od 2007. godine.

On i njegove kolege su u zatvoru zbog protesta protiv "lažnog" reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja, koja će zvanično biti predata 20 novembra u Strazburu, dodjeljuje se svake godine za zaštitu ljudskih prava i demokratije.

Dobitnika će izabrati 10. oktobra šefovi političkih grupa Evropskog parlamenta.

Ova nagrada se dodjeljuje od 1988. godine, a prošle godine su je dobili Iranci Nasrin Sotudeh i Džafar Panahi.