Preživjela teško ranjavanje
133

Malala ispunila svoj san i vratila se u školu

Klix.ba
Malala Yousafzai
Malala Yousafzai
Pakistanska tinejdžerka Malala Yousafzai ponovo je krenula u školu. Ova petnaestogodišnjakinja je postala poznata širom svijeta nakon što su je talibani teško ranili jer se borila za prava djevojčica na obrazovanje.

Podsjetimo, grupa naoružanih muškaraca zaustavila je prošlog oktobra školski autobus u kojem je bila Malala, teško je ranili, a jednu djevojčicu ubili. Nakon toga prebačena je u Veliku Britaniju na liječenje i operaciju u bolnicu Queen Elizabeth u Birminghamu gdje joj je spašen život.

Malala je podvrgnuta i petosatnoj operaciji lobanje tokom koje joj je ubačen titanijumski implantant umjesto oštećenog dijela, kao i implantant u uho kako ne bi ostala gluha.

Bolnicu je napustila u januaru i od ponedjeljka prisustvuje nastavi u srednjoj školi za djevojke Edgbaston u Birminghamu.

"Veoma sam uzbuđena jer sam danas uspjela ostvariti svoj san da se vratim u školu. Želim da sve djevojčice širom svijeta imaju osnovne mogućnosti. Nedostaju mi moji školski prijatelji iz Pakistana, ali nadam se da ću ovdje naći nove prijatelje i bolje upoznati nastavnike", rekla je Malala koja zajedno sa svojim roditeljima ponovo gradi život u Velikoj Britaniji.