Svijet
3

Makedonija: Više od 10.000 Albanaca krenulo prema zgradi Vlade u Skoplju

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Više od 10.000 Alabanaca, koji su marširali prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade u Skoplju zaustavljeni su nedaleko od pomenutih zgrada, u blizini tržnog centra Mavrovka. Demonstranti su se okupili kako bi negodovali zbog sudske odluke doživotnih kazni zatvora za šestoricu Albanaca koji su u slučaju "Monstrum" osuđeni zbog višestrukog ubistva makedonskih mladića, javlja Anadolija.

Demonstranti su se nakon obavljanja džuma-namaza okupili u naselju Čajirčanka odakle su krenuli prema zgradi Osnovnog suda i zgradi Vlade Makedonije. Unatoč najavljenoj ruti protestne šetnje, policija je zaustavila demonstrante nedozvoljavajući prilazak zgradama institucija. 

U ulicama kroz koje je bio najavljen prolazak demonstranata dućani su zatvoreni od podneva. 

Sud u Makedoniji, u slučaju "Monstrum", proglasio je krivim šestoricu Albanaca kojima se na teret stavljalo ubistvo makedonskih mladića kod Smiljkovskog jezera 2012. godine.

Optuženici su dobili kaznu doživotne robije, a sudska odluka je izazvala žestoke reakcije makedonskih Albanaca.

Prvi masovniji protesti izbili su prošli petak, 4. jula, kada je nekoliko hiljada Albanaca izazvalo pometnju na ulicama Skoplja. Od tada su protesti održavani svaki dan ne samo u Makedoniji, nego i u Albaniji i Kosovu. Povremeno je dolazilo do sukoba sa policijom.