Diplomatska turneja
36

Macron u posjeti afričkim zemljama: Era "Francafrique" i službeno je okončana

V. K.
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron boravio je danas u službenoj posjeti Gabonu u sklopu njegove četverodnevne turneje po zemljama Centralne Afrike.

Tokom razgovora sa predstavnicima francuske zajednice, ali i predsjednikom Gabona, Macron je rekao kako je era "Francafrique" i službeno završena te da je uloga Francuske u Africi neutralna.

"Doba Francafrique je odavno prošlo i ponekad imam osjećaj da se mentaliteti ne razvijaju istim tempom. Vidim da se Francuskoj još pripisuju namjere koje ona nema već duži period", rekao je Macron.

Termin Francafrique u međunarodnim odnosima koristi se za sferu utjecaja Francuske nad bivšim francuskim i belgijskim kolonijama na području centralnog dijela Afrike.

Naglasio je kako Francuska u Gabonu, ali i drugim državama ima znatno neutralniji stav nego ranije.

"U Gabonu, kao i drugdje, Francuska je neutralana sagovornik koji razgovara sa svima i čija je uloga da se ne miješa u unutrašnja politička pitanja", poručio je prvi čovjek Francuske.

Iako su ga predstavnici gabonske opozicije optužili da je svoju posjetu planirao usred izborne godine kako bi pomogao kandidatu Aliju Bongu Ondimbu, Macron je negirao ove navode.

"Nisam došao da podržim nekoga. Došao sam samo da pokažem svoje prijateljstvo i svoje poštovanje prema zemlji i bratskom narodu", ističe Macron.

Nakon Gabona, Macron bi trebao posjetiti i Angolu, Republiku Kongo te Demokratsku Republiku Kongo.