Antička tradicija
50

Macron će predložiti globalno primirje, uključujući Ukrajinu i Gazu, tokom olimpijskih igara u Parizu

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je prijedlog da se uspostavi primirje u velikim svjetskim sukobima, uključujući i rat u Ukrajini, tokom Olimpijskih igara i u tom pogledu računa na pomoć kineskog lidera.

"Lider Kine će doći u Pariz za nekoliko sedmica. Zamolio sam ga za pomoć. I 2022. smo se suočili sa sličnim zadatkom uoči Zimskih olimpijskih igara čiji je domaćin bila Kina... Tako da bi ovo moglo također postati diplomatski trenutak za mir", kazao je Macron.

Macron je rekao da će učiniti sve što može da postigne "olimpijski prekid vatre", pojašnjavajući da je mislio na rat između Izraela i Hamasa, rat Rusije protiv Ukrajine i rat u Sudanu.

Rekao je da želi da uključi mnogo partnera kako bi se to postiglo.

Predsjednik je također rekao da je Francuska uvjerena da će ceremonija otvaranja Olimpijskih igara na Seni u julu biti uspješna, ali da postoje planovi za vanredne situacije u slučaju da to zahtijevaju sigurnosna situacija.

  1. ljetne olimpijske igre, Olimpijske igre 2024., održat će se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta. Štafeta olimpijske baklje počeće u aprilu.

Ranije je francuski generalni direktorat za unutrašnju sigurnost izrazio zabrinutost zbog mogućnosti terorističkih napada tokom ceremonije otvaranja Ljetnih olimpijskih igara u Parizu.