Nove prijetnje
51

Lukašenko: Čim britanska municija sa uranijumom eksplodira, ruski odgovor će biti užasan

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je poručio da ukoliko Velika Britanija prebaci granate sa osiromašenim uranijumom u Ukrajinu, Rusija može isporučiti Bjelorusiji municiju sa pravim uranijumom.

Lukašenko je upozorio da upotreba oružja sa osiromašenim uranijumom od strane ukrajinskih oružanih snaga "neće proći nekažnjeno".

"Ako su one (zemlje Zapada - op.a.) lude, onda će dati podsticaj ovom procesu. Čim ova municija eksplodira na pozicijama ruskih trupa, vidjet ćete da će odgovor biti užasan, to će biti lekcija za cijelu planetu", rekao je.

Također je razgovor o isporučivanju oružja sa osiromašenim uranijumom Oružanim snagama Ukrajine nazvao "čavrljanjem", ističući da, ako zapadni političari budu racionalno postupali, neće poduzeti takav korak, piše RIA Novosti.

Dan ranije zamjenica britanskog ministra odbrane Annabelle Goldie rekla je da će London, osim tenkova Challenger 2, isporučiti i municiju Oružanim snagama Ukrajine, uključujući i granate koje sadrže osiromašeni uranijum. Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da će Moskva u skladu s tim odgovoriti na takve isporuke.