Istraživanje Mercera
0

Luanda je najskuplji grad na svijetu za strane radnike

Sarajevo-x.com
Luanda (Foto: AFP)
Luanda (Foto: AFP)
Luanda, glavni grad Angole, i ove godine proglašen je naskupljim gradom na svijetu za strane radnike i doseljenike. Najjeftiniji grad, pak, je Karachi u Pakistanu, gdje je životni standard tri puta niži nego u Luandi.

Studija koju je provela kompanija Mercer group pokazala je da su među najskupljim gradovima na svijetu i Tokio, N'Djamena, glavni grad Chada, zatim Moskva, te Ženeva.

Naftom bogata Angola pravi je magnet za strane radike, a prije izvjesnog vremena ta afrička država preopznata je i kao zemlja u kojoj dolazi do najbržeg rasta ekonomije.

Međutim, ostale zemlje u jugozapadnoj Africi uveliko zaostaju.

Prema izvještaju Mercera, Pariz je pao za deset mjesta, te je 27 na listi najskupljih gradova za doseljenike, dok je London na 18 mjestu. New York se nalazi na 32. mjestu i najskuplji je grad u Sjedinjenim Američkim Dravama.

"U većini zapadnoevropskih zemalja troškovi života za doseljenike su ostali relativno isti i stabilni u posljednjih 12 mjeseci", kazala je za AFP Nathalie Constantin-Metraln, viši istraživač u kompaniji Mercer.

Ovaj izvještaj se objavljuje svake godine i od velike je koristi kompanijama koje procjenjuju naknade za privremene radnike u inostranstvu.

Parametri koji se uzimaju u obzir pri izradi studije su, između ostalog, troškovi stanovanja, hrane i prevoza.