Svijet
0

Londonska studija o posljedicama eventualnog izraelskog napada na Iran

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Eventualna izraelska vojna operacija na Iran i njegov nuklearni program imali bi "strašne" posljedice po jevrejsku državu, navodi se u studiji Instituta za strateško razmišljanje u Londonu, objavljenoj u ponedjeljak.

"Svaka vojna operacija Izraela na Iran mogla bi nanijeti dugoročne štete interesima Izraela", smatra Chatham House.

"To bi bilo štetno po globalnu sigurnost Izraela, a ekonomske posljedice bi bile užasne i dugoročne", precizira Yossi Mekelberg, koji je uradio ovu studiju za londonski institut.

"Takva operacija je ostvarljiva, ali 'krajnje rizična", precizirao je on.

Štaviše, ona bi pospješila "ekstremizam muslimanskog svijeta", dok bi "umjerene snage bile dovedene u neodrživ položaj".

Islamska Republika Iran bi mogla reagirati pokretanjem masovnog napada, uz pomoć balističkih raketa, na izraelske gradove kao što su Tel Aviv i Haifa, s posljedicama velikih ljudskih gubitaka, prenio je AFP.

Izrael bi također bio izložen jakoj međunarodnoj osudi i većoj izolaciji na Srednjem istoku.

Iran bi također mogao ciljati američke mete u regionu ili podržavati terorističke napade na Izrael i američke interese u svijetu, ocjenjuje se u studiji.

Izraelski zvaničnici favoriziraju diplomatsko rješenje vezano za iranski nuklearni program, ali Yossi Mekelberg smatra da bi se, zbog poziva iranskog predsjednika Mahmuda Ahmedinedžada da se izraelska država "briše s mape", Izrael mogao osjetiti obaveznim da reagira ukoliko pomisli da bi Islamska Republika mogla imati atomsko oružje.

"Izraelski čelnici se susreću s krajnje izraženom mržnjom iranskih dužnosnika, poziv za nestanak jevrejske države i razvoj vojnih kapaciteta mogli bi nanijeti fatalan udarac Izraelu", navodi istražitelj Chatham Housea.

"Štaviše, Izrael i druge zapadne zemlje suočavaju se s velikom opasnošću kao što je prijenos 'know-howa' i tehnologije terorističkim grupama kroz zavedene pripadnike unutar iranskog režima, što bi moglo dovesti do nekonvencionalnog terorističkog napada", precizira ovaj izvor.