Svijet
0

London: Premijera Blaira očekuje policijska istraga

FENA
Britanskog premijera Tonyja Blaira uskoro očekuje policijska istraga zbog afere kupovine lordovskih titula, tvrdi u subotu londonski "Gardian".

List saznaje u Skotland jardu da će premijer Bler biti upozoren da je policijska istraga u znaku "krivičnog upozorenja" što znači da će sa njim biti razgovarano kao sa "potencijalno osumnjičenom" osobom.

Prije nekoliko mjeseci je otkriveno da je vladajuća Laburistička partija od bogatih poslovnih ljudi uzimala milione funti, u formi donacija ili tajnih pozajmica, a za uzvrat njima su dodjeljivane lordovske titule.

Glavni "sakupljač novca" za Laburističku partiju i jedan od najbližih prijatelja premijera Blera lord Levi je već bio uhapšen i protiv njega se vodi istraga.

Londonski list ističe da su do sada saslušani svi akteri te afere i, kako precizira, ostao je još samo "ključni igrač", premijer Bler.

O ozbiljnosti situacije, navodi list, svjedoči i to što je i državni tužilac lord Goldsmit, koji je i ministar u Blerovoj vladi i veoma blizak Bleru, odlučio da se uključi u istragu.

U Skotland jardu, navodi "Gardijan", sumnjaju da bi on mogao biti pristrasan, a grupa poslanika je već uložila prigovor jer smatraju da je to sukob interesa.

Lord Goldsmit se, sumnjaju poslanici, uključuje da "spriječi istragu i eventualno podizanje optužnice".