Apel prema lideru
0

London pozvao Gadafija da zaustavi nasilje

SRNA
Foto: Press Assoc.
Foto: Press Assoc.
Britanija je pozvala libijskog lidera Moamera Gadafija da zaustavi nasilje nad nenaoružanim demonstrantima nakon izvještaja da je ubijeno više od 200 ljudi u sukobima sa policijom.

Ministar inostranih poslova Villiam Hague osudio je upotrebu sile libijskih vlasti kao "užasnu i jezivu" i pozvao Gadafija da poštuje ljudska prava svog naroda, prenosi France press.

On je u izjavi za televiziju Sky rekao da je, prema posljednjim izvještajima, ubijeno više od 200 demonstranata snajperskom vatrom, mitraljezima pa čak i teškom artiljerijom, kao što su protivavionske rakete, dok opozicija tvrdi da broj žrtava dostigao 300.

"Mislim da moramo da povećamo međunarodni pritisak i globalnu osudu onoga što čine vlasti u Libiji. Britanija osuđuje to što radi libijska vlada i način na koji je odgovorila na proteste", rekao je on.

Hague nije zatražio povlačenje Gadafija, insistirajući da britanska vlada nikad ne iznosi mišljenje o tome ko će voditi neku suverenu državu.

"To će riješiti sama Libija. To je suverena država i mi nećemo govoriti ko će da vlada, a ko ne", rekao je on.

On je dodao da ono što bi Gadafi trebao da uradi jeste da poštuje osnovna ljudska prava svojih građana.
"Čini mi se da toga nema kada vidimo užasni i jezivi odgovor libijskih vlasti na ove proteste", rekao je Hague.

On je dodao da je veoma važno da svijet prati situaciju u Libiji uprkos činjenici da nema televizijskih kamera.

Pristup Interenetu je potpuno blokiran u Libiji, a kretanja stranih novinara se strogo kontrolišu, tako da su informacije iz te zemlje nepotpune.

U međuvremenu, organizacija za ljudska prava "Human rights watch" procjenjuje da je u nasilju u Libiji, tokom nekoliko proteklih dana, ubijene najmanje 170 osoba, prenosi BBC. 

Ljekari u Bengaziju opisuju tamošnju situaciju kao užasnu, dan pošto su vladine snage otvorile vatru na pogrebnu povorku koja je pratila tijela antivladinih demonstranata koje su ubile snage bezbjednosti. 

Jedan od ljekara u Bengaziju rekla je da su bolnice prepune tijela i da je najmanje 900 osoba ranjeno, kao i da je većina žrtava ranjena iz vatrenog oružja u glavu, vrat i grudi.