Svijet
0

London optužuje Moskvu da drži British Council "kao taoca"

FENA
Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband optužio je u utorak Moskvu da "kao taoca" drži British Council protiv kojeg su ruske vlasti najavile sankcije.

"Nije u interesu ni Velike Britanije ni Rusije da odnosi u domenu kulture, obrazovanja i nauke budu taoci zbog nekih pitanja" povezanih s diplomatskim tenzijama između dviju zemalja, izjavio je Miliband u Predstavničkom domu.

Moskva je u ponedjeljak najavila sankcije protiv britanskog kulturnog centra British Council, među kojim je odbijanje izdavanja viza njegovim zaposlenicima, nakon što su ponovo otvorena dvije regionale ispostave centra u Rusiji, uprkos zabrani ruskih vlasti.

"Takve prijetnje mogu samo da pogoršaju stvari", komentirao je Miliband i dodao da će London na njih "brzo" odgovoriti.

Šef britanske diplomatije je izjavio da su aktivnosti British Councila u Sankt Peterburgu i Jekaterinburgu, i u cijeloj Rusiji, u savršenoj usklađenosti s ruskim i međunarodnim pravom".

Rusko ministarstvo je ocijenilo da je ponovno otvaranje regionalnih ispostava "namjerna provokacija" s ciljem "stavaranja tenzija u rusko-britanskim odnosima".

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je izjavio u decembru da je zatvaranje ogranaka British Councila odgovor na mjere koje je poduzeo London, među kojim je protjerivanje ruskih diplomata, kada je Moskva odbila da izruči glavnog osumnjičenog za ubistvo Litvinjenka.