Svijet
0

Lokalni zvaničnik iz Tennesseeja: Kako "namignuti" muslimanu

Klix.ba
Lokalni političar iz Tennesseeja našao se na udaru kritika javnosti nakon što je na Facebooku objavio uvredljivu fotografiju.

Fotografija koju je objavio Barry West prikazuju kauboja kako cilja s puškom uz natpis: "Kako namignuti muslimanu". Uklonio je objavu sa svog Facebook profila sat nakon što ju je postavio, ali i dalje nije vidio u čemu je problem sa "duhovitom" fotografijom.

"Pristran sam prema svakome ko želi srušiti ovu zemlju, bio to musliman, Meksikanac, bilo ko", kazao je West za The Tullahoma News.

Kada su ga kasnije kontaktirali drugi mediji on je rekao kako nije autor fotografije te da ju je samo podijelilo i da ne razumije zašto ga svi ispituju vezano za objavu na Facebooku.

West je ubrzo uklonio fotografiju sa svog profila, a potom je napisao status: "Nije li sramota kako neki misle da su sve jabuke u bačvi loše, ako nađu jednu takvu? I da usput, ovo na fotografiji nisam ja".

Barry West
Barry West

Ovo je također obrisao nedugo nakon što je objavio. U Tennesseeju je u proteklih nekoliko godina došlo do incidenata u kojima je čak četiri puta napadnuta džamija, što je dovelo do istrage koju je pokrenulo nadležno ministarstvo. Iako su lokalne organizacije pozvale Westa da se izvini zbog svojih postupaka, čini se kako on neće dobiti nikakv službeni ukotkor od lokalne vlasti.

Gradonačelnik David Pennington je kazao kako ne može kotkontrolisati i utjecati na to šta West radi u svoje slobodno vrijeme.

Međutim, sutradan je iz ureda gradonačelnika saopćeno kako se "povjerenik izvinjava i iskreno žali zbog toga što je uradio".

"Povjerenik West nikada nije imao namjeru uvrijediti ili povrijediti bilo koga. On je pristao sastati se za predstavnicima muslimanske zajednice kako bi razgovarali o tome", navedeno je.

Kasnije je i sam West za radio stanicu WMSR kazao da će razgovarati sa lokalnim muslimanima kako bi naučio više o njihovim vjerovanjima.