Povećat će proizvodnju
11

Lockheed Martin spreman isporučiti Kijevu borbene avione F-16

D. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Američka kompanija za proizvodnju vojne opreme, Lockheed Martin, spremna je isporučiti Kijevu borbene avione F-16 i zadovoljiti sve nove zahtjeve.

Šef operacije u Lockheed Martinu, Frank St. John, za Financial Times je rekao da se vode "brojni razgovori o transferu F-16 aviona trećoj strani", što znači da zamlje žele kupiti avione te ih dopremiti Ukrajini.

Lockheed nije direktno umiješan u pregovore o potencijalnoj isporuci vojnih aviona Kijevu, ali je St. John rekao da bez obzira na to kompanija planira povećati proizvodnju kako bi došla do tačke gdje može zadovoljiti potražnju svih zemalja koje odluče pomoći Ukrajini u sukobu s Rusijom.

Njegova izjava je stigla nakon što su SAD i Njemačka ove sedmice najavile da će poslati Ukrajini svoje teške tenkove. Međutim, Ukrajinci su pored toga zatražili još projektila i vojne avione.

Nizozemska posjeduje oko 40 borbenih aviona F-16, a nedavno je saopćila da bi "otvorenog uma" razmotrila sve formalne zahtjeve za slanje aviona u Ukrajinu, kao i da nema "tabua" kada je u pitanju vojna podrška.

S druge strane, Rusija tvrdi da će kontinuirana isporuka zapadnog naoružanja Ukrajini samo produžiti konflikt te da predstavlja rizik za direktan sukob Moskve i NATO-a. Također, dodano je da strano oružje u Ukrajini predstavlja legitimnu metu.