Svijet
0

Lideri ASEAN-a usvojili historijsku povelju

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Lideri jugoistočne Azije u utorak su usvojili historijsku povelju ali je njihova vizija da stvore blok nalik na Evropsku uniju suočena s preprekama zbog Mijanmara čiji lideri prkose međunarodnim pozivima da obnove demokratiju.

Sporazum će propasti ako ga ijedna od zemalja odbije ratificirati. Filipini su upozorili da će njihov Kongres biti pod velikim pritiskom da to učini ukoliko Mijamar ne prihvati principe demokratije i ljudskih prava navedene u povelji i oslobodi opozicijsku liderku Aung San Suu Ky, javio je AP.

U ponedjeljak je deset članica Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) naglo povuklo poziv UN-ovom posredniku Ibrahimu Gambariju da se obrati azijskim liderima nakon što se Mijanmar tome usprotivio.

Oni su još odbili pozive da suspenduju Mijamar iz bloka kako bi kaznili vojnu huntu zbog akcije slamanja prodemokratskih demonstranata u kojoj je u septembru poginulo 15 ljudi i njenog odbijanja da oslobodi Suu Kyi.

"Lideri ASEAN-a će nastojati spriječiti da pitanje Mijanmara omete naše napore na dubljoj integraciji i gradnji naše zajednice", izjavio je singapurski premijer Lee Hsien Loong u uvodnom izlaganju na otvaranju godišnjeg samita.

Lideri ASEAN-a su ipak tražili od mijanmarske hunte da započne "razuman dijalog sa Suu Kyi, oslobodi je iz kućnog pritvora, oslobodi sve političke zatvorenike i radi na "miroljubivoj tranziciji ka demokratiji".

Generalni sekretar ASEAN-a Ong Keng Yong kazao je da ova organizacija ne želi biti paralizirana zbog Mijamara, također poznatog i pod imenom Burma, nakon što je odgođeno Gambarijevo obraćanje zakazano za srijedu.

"Ne želimo ulaziti u sporove kao što je ovaj", izjavio je Ong novinarima.

Gambari je došao na mjesto održavanja samita - luksuzni hotel u centru Singapura - i ručao je tokom privatnih susreta sa zvaničnicima iz Tajlanda, Malezije i Filipina.

Ključni događaj samita bilo je usvajanje povelje ASEAN-a nakon skoro tri godine sporenja.

Povelja ASEAN-a postavlja zajednički set pravila za pregovore u trgovini, ulaganjima, zaštiti okoliša i na ostalim poljima. Ona ima za cilj pretvoriti jugoistočnu Aziju u jedinstveno tržište i proizvodnu bazu sa slobodnim protokom robe, usluga, investicija i kapitala.

ASEAN je stvoren tokom hladnoratovskih godina kao antikomunistička koalicija, razvijajući se s vremenom u trgovinski i politički blok. Njega čine Bruneji, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezijia, Mijanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.