"Tražiti druge opcije"
25

Lider CDU-a: Isključivanjem Rusije iz SWIFT-a nanijeli bismo sebi ozbiljnu štetu

V. K.
Friedrich Merz (Foto: EPA-EFE)
Friedrich Merz (Foto: EPA-EFE)
Lider Demokršćanske unije Njemačke (CDU) Friedrich Merz izjavio je kako bi Evropa napravila veliku grešku ukoliko bi pokušala isključiti Rusiju iz međunarodnog platnog sistema poznatijeg kao SWIFT.
U intervjuu za list Die Welt, Merz je pojasnio kako bi ovakva "ekstremna" odluka mogla donijeti urušavanje kompletnog međunarodnog platnog sistema na koji se oslanjaju brojne države.

"Ako isključimo Rusiju iz SWIFT-a, onda postoji velika opasnost da se ovaj sistem uruši i da ćemo možda morati preći na kineski platni sistem. Time ćemo sebi nanijeti ozbiljnu štetu", rekao je Merz.

Govoreći o izgledima ulaska Ukrajine u NATO, Merz je pojasnio kako država sigurno neće biti primljena još određeni period.

"Mislim da je ovo ispravna pozicija. Međutim, nezamislivo je da bismo ispunili dugoročni zahtjev Rusije kojim bi isključili slobodu odlučivanja o ulasku Ukrajine u NATO", mišljenja je lider CDU-a.

On je tokom intervjua kritikova kancelara Olafa Scholza (SPD) za sporu reakciju oko Ukrajine. Prema njegovom mišljenju, djelovanje šefa njemačke vlade u vanjskoj politici u velikoj je mjeri vođeno strahom od mišljenja predstavnika SPD-a.

Također, on je naglasio kako je Evropska unija napravila grešku kada je sklopila sporazum o pridruživanju s Ukrajinom.

"To je dovelo do kontroverzi u vezi s postojećim trgovinskim aranžmanima s Rusijom. Kao EU, moramo poštovati činjenicu da zemlje koje sklapaju sporazume o pridruživanju ili sporazume o zoni slobodne trgovine s Evropskom unijom, mogu istovremeno imati obaveze prema drugim ekonomskim zonama", izjavio je Merz.