S porodicom otputovao u Egipat
0

Libijski ministar unutrašnjih poslova napustio Gaddafija

FENA
Moammer Gaddafi
Moammer Gaddafi
Libijski ministar unutrašnjih poslova Naser el-Mabruk Abdulah doputovao je u ponedjeljak u Egipat privatnim avionom s devet članova svoje porodice, a agencije prenose kako nije sasvim jasno je li riječ o prebjegu. Službenici na kairskom aerodromu kazali su da je libijski ministar izjavio da je doputovao u "turističku posjetu“.

Kako ministra nije dočekao predstavnik ambasade koja je odana Gaddafiju pretpostavlja se da je ministar pobjegao iz Libije.

Libijski zvaničnik doputovao je s tuniskog otoka Džerbe. Razlozi njegovog dolaska u Egipat nisu objavljeni, javljaju agencije.

Ministar u Kairo stiže u trenutku kada su libijski pobunjenici zauzeli dva ključna grada na putu prema Tripoliju, što je jedan od najvećih proboja od početka šestomjesečnog sukoba u Libiji.

Deseci političkih i vojnih ličnosti, među kojima ministar vanjskih poslova, ministar unutarnjih poslova, ministar pravde i ambasador u Arapskoj ligi, distancirali su se i napustili režim pukovnika Moammera Gaddafija te prebjegli u druge zemlje od počeka pobune u toj zemlji koja je počela 15. februara i prerasla u krvavi oružani sukob.