Suspenzija operacija
0

Libijska vojska prekinula akcije u Misrati, ne napušta položaje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim rekao je u subotu navečer da libijske oružane snage nisu napustile Misratu nego su prekinule operacije protive pobunjenika kako bi plemenima omogućile da pronađu mirno rješenje.

"Oružane snage nisu se povukle iz Misrate. Samo su suspendirale svoje operacije" protiv pobunjenika, rekao je Kaim na konferenciji za novinare u noći na nedjelju.

Libijski režim najavio je u petak navečer povlačenje vladinih snaga iz Misrate, precizirajući da plemenima odanim Muameru Gadafiju prepušta zadaću okončanja sukoba putem pregovora ili silom.

Po Kaimu, "plemena su odlučna riješiti problem u roku 48 sati". "Smatramo da će ta bitka biti riješena mirnim putem a ne vojno", rekao je.

U Misrati je u subotu poginulo više od 25 ljudi.

Glasnogovornik libijskih pobunjenika objavio je ranije u subotu da je Misrata, treći grad po veličini u Libiji, oslobođena nakon gotovo dvomjesečne opsade.

"Misrata je slobodna, pobunjenici su pobijedili. Neki od Gadafijevih vojnika su ubijeni, a drugi bježe", rekao je glasnogovornik Gemal Salem u telefonskoj izjavi za Reuters iz Misrate.