Svijet
0

Libija: Sukobi pobunjenika i vladinih snaga blizu Zavije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Snage libijskog lidera Moammara Gaddafija i pobunjenici sukobili su se na oko 80 kilometara jugozapadno od prijestonice Tripolija, uoči 100. dana misije NATO-a u toj zemlji.

Po izjavama zdravstvenih radnika, u sukobima su poginula dva pobunjenika, dok antirežimske snage tvrde da je na suprotnoj strani bilo mnogo više žrtava, ali ti navodi ne mogu biti nezavisno potvrđeni.

Guma el-Gamati, portparol pobunjenika, koji pokušavaju da se probiju ka Tripoliju, izjavio je da su u nedjelju izbili žestoki sukobi u predrgrađu grada Bir al-Hanam.

Taj grad je važan jer se nalazi na oko 30 kilometara južno od Zavije, koji je glavni zapadni pravac ka Tripoliju.

U međuvremenu, Međunarodni krivični sud u ponedjeljak treba da odluči da li da izda nalog za hapšenje Gaddafija zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih nad protivnicima režima, a odluka se očekuje u 11 sati po zapadnoevropskom vremenu.

Glavni tužilac podnio je zahtjeve za izdavanje naloga za hapšenje i za Gaddafijevog sina Saifa al-Islama i šefa obavještajne službe Abdulaha Senusija, prenosi BBC.

Libijska vlada je u nedjelju ponovila ponudu da se održi glasanje o tome da li Gaddafi treba da ostane na vlasti.

Portarol Gaddafija Moussa Ibrahim izjavio je da vlada predlaže period nacionalnog dijaloga i izbore koje bi nadgledali Ujedinjene nacije i Afrička unija.