Posredovanje Turske
90

Libija oslobodila četvoricu Palestinaca koji su bili osuđeni zbog šverca oružja u Gazu

F. H.
Nepotvrđena fotografija oslobđenih (Foto: Twitter)
Nepotvrđena fotografija oslobđenih (Foto: Twitter)
Libijske vlasti oslobodile su četvoricu pripadnika palestinske grupe Hamas koji su uhapšeni 2016. godine pod optužbama da su krijumčarili oružje u Gazu, javljaju libijski mediji.

Četvorica muškaraca Marwan al-Ashqar, njegov sin Baraa, Mouayad Abed i Nasib Choubeir, uhapšeni su u Tripoliju u oktobru 2016.

Njihovo je hapšenje libijsko tužilaštvo objavilo nekoliko mjeseci kasnije.

U februaru 2019. sud u Tripoliju osudio ih je na kazne od 17 do 22 godine zatvora, prema libijskim medijima, pod optužbom za trgovinu oružjem i špijunažu. Optužbe su uključivale i prebacivanje oružja u Pojas Gaze.

[TWITTER]1730721599655997593[/TWITTER]

O njihovom oslobađanju u petak je izvijestilo nekoliko libijskih medija, koji su rekli da su muškarci oslobođeni na zahtjev libijskog tužilaštva nakon turskog posredovanja.

Nije bilo trenutne službene potvrde o njihovom puštanju, uključujući i vladu premijera Abdelhamida Dbeibaha sa sjedištem u Tripoliju.

Izvještaji kažu da su četvorica muškaraca, koji su bili zatvoreni u pritvorskom centru Mitiga u Tripoliju, otišli u Tursku, a zatim u Katar, gdje se nalazi političko vodstvo Hamasa.

Neprovjerena slika, podijeljena na društvenim mrežama, prikazuje trojicu muškaraca u nečemu što je izgledalo kao privatni avion.

Njihovo puštanje na slobodu dolazi u kontekstu izraelskog masovnog napada na Gazu u kojem je poginulo više od 15.000 ljudi, većinom žena i djece.