Svijet
0

Libija: Nato u ponoć okončava vojnu operaciju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
NATO večeras u ponoć okončava vojnu operaciju u Libiji, sedam mjeseci od početka vazdušne i pomorske kampanje koja je doprinijela svrgavanju i ubistvu Moamera Gadafija.

Najavljujući završetak operacije pod nazivom "Ujedinjeni zaštitnik", generalni tajnik Alijanse Anders Fogh Rasmussen nazvao ju je "jednom od najuspešnijih" misija u 62-godišnjoj historiji NATO-a.

NATO je počeo kampanju 31. marta, uz mandat Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) kojim je uspostavljena zona zabrane leta nad Libijom, Tripoliju uveden embargo na uvoz oružja, a stranim snagama dozvoljeno korišćenje "svih nužnih mjera" radi zaštite libijskih civila.

Odluka o operaciji u Libiji donesena je nakon što su Gadafijeve snage pokušale nasilno da suzbiju pobunu u toj zemlji, koja je uslijedila poslije talasa sličnih masovnih protesta i nereda koji su započeli sredinom decembra 2010. godine u Tunisu, a potom se proširili na Alžir, Jordan, Egipat, Siriju, Jemen, Bahrein, Maroko, Irak i Oman.

U Tunisu i Egiptu su svrgnuti lideri, a u ostalim zemljama je uspjeh bio različit, kao i zainteresovanost i podrška zapadnih sila.

Operacija u Libiji je prva vojna kampanja NATO-a u kojoj SAD nisu preuzele vodeću ulogu, navodi Reuters.

Avioni NATO su, prema saopćenju Alijanse, tokom kampanje u toj sjevernoafričkoj državi izveli ukupno 26.000 letova, od kojih 9.600 borbenih, i uništili su oko 5.900 vojnih meta, uključujući više od 1.000 tenkova, vozila i komada naoružanja.

U operaciji su, pored aviona, učestvovali i brodovi za snabdijevanje, fregate, razarači, podmornice, amfibije i nosači aviona - ukupno 21 plovilo.

Alijansa je odigrala važnu ulogu i u hvatanju Gadafija pošto su njene letelice 20. oktobra pogodile konvoj kojim je, kako se poslije ispostavilo, svrgnuti vođa pokušao da pobjegne iz opkoljenog Sirta.

Gadafija su zarobili borci libijskih prijelaznih vlasti, a potom je pretučen i ubijen.

Intervencija u Libiji izazvala je podjele i u samoj Alijansi i trajala je mnogo duže nego što su to očekivale zapadne zemlje.

Libijsko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) proglasio je oslobođenje Libije 23. oktobra, nekoliko dana poslije Gadafijevog hapšenja i smrti.

NATO je saopćio da ima povjerenja u sposobnost NTC-a da uspostavi sigurnost u zemlji i najavio je da neće produžavati operaciju.

Alijansa je dodala da svaka članica NATO-a može, ukoliko to želi, pojedinačno da doprinese posljeratnoj sigurnosnoj situaciji i procesu tranzicije u Libiji, ali nije u potpunosti isključila mogućnost da i sama pruži neku vrstu pomoći u provođenju reformi u sektoru sigurnosti.