Izazvali paniku građana
352

Liban se žalio UN-u jer izraelski avioni koriste zračni prostor za napade na Siriju

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Liban je uputio žalbu UN-u tvrdeći da su izraelski vojni avioni ušli u zračni prostor ove zemlje kako bi izveli nove napade na sirijski teritorij.

Incident se dogodio u četvrtak, zbog čega je kontrola leta preusmjerila dva civilna aviona s njihovih ruta. Kako tvrdi sirijska novinska agencija SANA, sirijske snage su odbile izraelski napad te su oborile većinu nadolazećih projektila. Napadi su izvršeni sa jugoistočne strane Bejruta, glavnog grada Libana, a mete su bile u sirijskim gradovima Damasku i Homsu.

Izrael je zabrinut zbog prisustva iranske vojske i libanske naoružane grupe Hezbollah u Siriji, a o svojim napadima se obično ne oglašava. Posljednji napad su osudile libanske vlasti.

Izraelski avioni su letjeli nisko te su uzrokovali paniku među stanovnicima, a najmanje dva civilna aviona su preusmjerena zbog pojavljivanja vojnih aviona.

Izraelske snage odbrane su izvele brojne napade na mete u Siriji u posljednjih nekoliko godina, a pri tome su koristile libanski zračni prostor kako bi izbjegle sirijsku zračnu odbranu. Damask je svaki put tvrdio da se radi o agresiji.

Tenzije između Libana i Izraela su povećane početkom augusta nakon što je Hezbollah ispalio nekoliko raketa kao odgovor na izraelski napad. IDF je odgovorio granatiranjem i zračnim napadima na libanski teritorij, ali je veća eskalacija sukoba izbjegnuta.