Novi nemiri u Izraelu
11

Lapidovo upozorenje vladi uoči ramazana: Zemlja će se "zapaliti" ako Ben-Gvir bude kontrolisao situaciju

V. K.
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Yair Lapid (Foto: EPA-EFE)
Lider izraelske opozicije Yair Lapid uputio je upozorenje vladi ove zemlje povodom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana te je poručio kako tenzije u Izraelu mogu eskalirati ukoliko se za sigurnost i dalje bude pitao radikalni desničarski ministar Itamar Ben-Gvir.

Na sastanku stranke Yesh Atid kojom predsjedava Lapid je rekao da će se Bliski istok, a naročito Jerusalem i Izrael "zapaliti" ako ministru nacionalne sigurnosti bude dozvoljeno da upravlja situacijom u dijelovima oko džamije Al-Aqsa te području istočnog Jerusalema.

"Smatram svojom dužnošću da upozorim vladu. Zemlja nije spremna za ovo. Nema pripreme. Nema plana. Nije bilo operativnih i političkih diskusija na adekvatnom nivou. Idemo u još jednu katastrofu", poručio je Lapid.

Lapid je također naglasio kako se Ben-Gviru moraju smanjiti ovlaštenja, a to je, kako ističe, zadatak premijera Benjamina Netanyahua.

"Ovo je ono što on želi, ali to nije ono što državi Izrael treba. Nije nam trebao intervju u Wall Street Journalu da nas podsjeti da je Ben-Gvir opasan klovn koji radije pali vatru umjesto da je gasi. Tokom ramazana mogao bi izazvati sveopšti požar koji bi nas koštao ljudskih života. Vladi poručujem - upozoreni ste", izjavio je Lapid.