Ne želi sa ekstremistima
1

Lapid optužuje vlast za neoprostiv neuspjeh, neće ući u vanrednu Vladu Izraela

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Opozicioni lider Yair Lapid u Izraelu kazao je da se neće pridružiti vanrednoj nacionalnoj vladi premijera Benjamina Netanyahua i Bennyja Gantza, rekavši da ne vjeruje da će funkcionirati sa svojom sadašnjom strukturom i članstvom.

Lapid ukazuje na tri problema: zadržavanje ekstremista u tvrdolinijaškoj vladi, dvostruku sigurnosnu strukturu kabineta bez jasnih linija ovlasti i stalnu prisutnost onih koji su krivi za neoprostiv neuspjeh u sprječavanju subotnjeg razornog napada Hamasa.

Rekavši da će njegova stranka Yesh Atid nastaviti podupirati ratne napore izvana i da neće glasovati protiv današnje potvrde Knesseta da se pet ministara Stranke nacionalnog jedinstva doda u Netanyahuovu vladu, Lapid kaže da je i dalje potrebno “izbaciti ekstremiste iz vlada ekstremista.”

Lapid odbija direktno imenovati ekstremiste, ali ukazuje na krajnje desničarskog ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben Gvira i nezavisnog ministra u Ministarstvu odbrane Bezalela Smotricha, rekavši da njihova prisutnost u sigurnosnom kabinetu nije način na koji se donose odluke.

Ben Gvir i Smotrich, od kojih je potonji i ministar financija, sjede u sigurnosnom kabinetu. Nacionalna izvanredna vlada također će formirati manji ratni kabinet, kojemu će biti povjerene ovlasti za utvrđivanje ratne politike i davanje operativnih i strateških smjernica snagama sigurnosti.

Lapid ovo naziva strukturom koja ne može funkcionirati, samo će povećati nered, jer umjesto jednog kabineta, [postoje] dva kabineta koja će se sukobiti.

Opzicioni kaže da je ono što se dogodilo prošle subotr neuspjeh bez premca i optužuje da oni koji su započeli neuspjeh ne mogu ga popraviti.

Uz Netanyahua na čelu, Lapid kaže da je poseban problem što je Ben Gvir zadužen za izraelsku policiju i što Smotrich nadzire civilnu upravu Zapadne obale, pogotovo jer nije osudio nedavno osvetničko jevrejsko nasilje u palestinskim gradovima.

“Da sam mislio da je ovo što se danas događa prava vlada jedinstva, ja bih to napravio”, kaže Lapid.