Fidel Castro
0

Kriza u Hondurasu prijetnja vladama Latinske Amerike

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši kubanski čelnik Fidel Castro upozorio je da će Latinsku Ameriku zahvatiti val vojnih pučeva ako predsjednik Hondurasa Manuel Zelaya ne bude vraćen na položaj nakon puča 28. juna.

U kolumni objavljenoj u petak na web stranici kubanske vlade Castro piše da bi vojne vođe u zemljama Latinske Amerike, koji su obučeni u SAD-u, mogli biti potaknuti da se dignu na oružje protiv vlada svojih država, u zavisnosti od ishoda krize u Hondurasu.

"Ne bude li predsjednik Manuel Zelaya vraćen na položaj, val pučeva prijeti da zbriše mnoge latinoameričke vlade, ili će one biti ostavljene na milost vojnika ekstremne desnice, podučenih sigurnosnoj doktrini u Američkoj školi", naveo je Castro.

Bivši kubanski predsjednik mislio je na "Institut za sigurnosnu saradnju zapadne hemisfere" koji je 2001. godine promijenio naziv u Američku školu (SOA), gde je hiljade latinoameričkih vojnika i oficira obučavano od početka hladnog rata, prenijela je agencija Reuters.

Castro je napisao da su Honduras "okupirale oružane snage Sjedinjenih Država" zbog vojne baze SAD-a koja se u toj državi nalazi godinama, a koja je imala ulogu u borbi protiv ljevičarskih pobunjenika osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Zelaya, piše Castro, insistira da se vrati na vlast jer smatra da je ugroženo "pravo naroda Latinske Amerike da sami biraju svoje vođe".

Vršilac dužnosti predsjednika Hondurasa Roberto Micheletti izjavio je da će se Zelaya, vrati li se u zemlju, suočiti s pravdom i istakao da je svrgnuti predsjednik prekršio ustav pokušajem da produži sebi mandat.

Predstavnici Zelaye i Michelettija počeli su ove sedmice u Kostariki razgovore o nalaženju rješenja za krizu nastalu nakon vojnog puča u Hondurasu.

Honduraška vojska je uhapsila i protjerala u Kostariku ustavnog predsjednika te centralnoameričke zemlje Manuela Zelayu, jer je namjeravao raspisati referendum o ustavnim promjenama kako bi ostao na vlasti i nakon isteka mandata.