Svijet
0

Krivolovca pojela velika bijela ajkula

Sarajevo-x.com
Tokom ilegalnog lova u Južnoj Africi krivolovca Khanyisilea Momozu je usmrtila i pojela velika bijela ajkula, piše "Telegraph".

Krivolovca Khanyisilea Momozu (29) je napala velika bijela ajkula tokom sakupljanja abalone školjki u vodama u blizini Gansbaaija u Južnoj Africi. Momoza je bio u grupi od dvanaest krivolovaca koji su pokušali otplivati na sigurno nakon što su primjetili ajkulu u plitkoj vodi.

"Začuo sam plač i vrištanje. Žurno sam plivao, nisam se osvrtao. Plivali smo u grupi, a on je zaostajao iza nas. Ajkula je iskočila iz vode i zgrabila Momozu", rekao je prijatelj nastradalog krivolovca. Napad se dogodio između otoka Dyer i Pearly Beacha, istočno od Cape Towna.

Preživjeli su izjavili da su bili previše uplašeni da bi pomogli Momozi. Kada su stigli na obalu pozvali su policiju.

Ilegalno sakupljanje vrijednih abalone školjaka je veliki posao u Južnoj Africi.

Mesnata unutrašnjost ovih školjaka se smatra poslasticom. Poslužuje se sirova ili kuhana u jelima sa plodovima mora.

Južnoafričke vlasti su 2007. godine ovu vrstu školjki stavile na listu ugroženih. Kilogram košta oko 30 eura.

Grupa krivolovaca je izjavila kako je ovo jedini način da prehrane svoje porodice. Gansbaai je poznat po velikom broju bijelih ajkula.

Eksperti su upozorili da je razvijanje turizma koji se odnosi na ronjenje sa ajkulama zapravo oslobodilo ove životinje koje se sada kreću sve više u plitkim vodama.

Svakog dana stotine turista dožive blisko iskustvo s ajkulama jer ih privlači hrana koja se nalazi na brodovima i čamcima. Sada ajkule često dolaze u plitke vode gdje ljudi plivaju ili rade.