Objavljena karikatura
30

Kraljica Elizabeta i Meghan Markle na naslovnici magazina Charlie Hebdo

D. B.
Francuski satirični magazin Charlie Hebdo na svojoj naslovnici je objavio karikaturu britanske kraljice Elizabete i supruge princa Harryja Meghan Markle.

Na crtežu je prikazana kraljica Elizabeta kako koljenom vrši pritisak na Megjanin vrat, a to se povezuje sa smrću Georgea Floyda u SAD-u.

Magazin je objavljen u subotu s naslovom "Zašto je Meghan napustila Buckingham", a na crtežu ona odgovara "Zato što više nisam mogla disati".

To se dogodilo svega nekoliko dana nakon što je objavljen intervju u kojem su princ Harry i Meghan Markle razgovarali s Oprah Winfrey i iznijeli brojne optužbe na račun kraljevske porodice. Oni su otkrili i da je porodica raspravljala o boji kože njihovog sina Archieja prije nego je rođen.

Princ i njegova supruga nisu otkrili identitet osobe iz porodice koja je govorila o tome, ali su rekli da to nisu bii kraljica Elizabeta niti njen suprug Philip.

Meghan je otkrila i da je pomišljala na samoubistvo tokom trudnoće.

Iz Buckinghamske palače se nisu oglasili nakon objavljivanja karikature.

Charlie Hebdo je satirični magazin osvnovan 1970. godine, a 2015. godine je bio meta terorističkog napada. Braća Said I Cherif Kouachi su uši u redakciju, ubili 12 i ranili 11 osoba, a razlog je objavljivanje karikatura poslanika Muhameda.