Ide iza rešetaka
35

"Kralj kocke" Alvin Chau osuđen na 18 godina zatvora

D. B.
Alvin Chau, poznati "kralj kocke" iz Makaoa, osuđen je na zatvorsku kaznu u trajanju od 18 godina zbog ilegalnog kockanja.

Chau je proglašen krivim po 18 tačaka optužnice koja je uglavnom fokusirana na ilegalno klađenje, a riječ je o iznosu većem od 105 milijardi dolara.

Chau je poznata ličnost u lokalnoj kasino industriji, a na sudu se izjasnio da nije kriv. Makao je bivša portugalska kolonija i jedini kineski grad gdje je kockanje dozvoljeno.

Bio je predsjednik i osnivač Suncity Groupa, najvećeg organizatora izleta bogatih kockara u kasina. Organizirao je putovanje bogatih kockara iz kontinentalne Kine u Makao kako bi se kockali u gradskim kasinima, a također im je nudio i pozajmice. Osim toga, naplaćivao je dugove za kasina te je upravljao VIP sobama.

Biznismen je poznat i kao "Kralj žurki" dao je ostavku u decembru 2021. godine nekoliko dana nakon hapšenja. Tužitelji su ga optužili da je stvorio i vodio kriminalni sindikat koji je omogućio neprijavljene opklade zbog koji je vlada izgubila ogroman prihod od poreza.

Sud je presudio u korist tužilaštva za većinu optužbi, ali je oslobodio Chana optužbi za pranje novca. Ovaj slučaj uključuje još 20 optuženika.

Industrija kockanja je teško pogođena restrikcijama koronavirusa, kao i aktivnostima kineske vlade zbog novca koji se izvlačio iz kontinentalne Kine. U septembru prošle godine je sud u gradu Wenzhou na zatvorske kazne osudio više od 30 osoba zbog prekograničnog kockanja povezanog s Chauovim slučajem.

Suncity je zatvorio sve svoje VIP sobe nakon što je Chau uhapšen, ali i prije toga je broj organiziranih putovanja kockara bio u stalnom padu. Sada je preostalo samo 36 operatera, dok ih je 2019. bilo 100.

Chau je poznat na kineskom govornom području, a često je bio na stranicama tabloida zbog svojih ljubavnih afera.