Svijet
0

Kouchner: Amerikanci ne mogu sami riješiti probleme u Iraku

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner izjavio je u utorak da Sjedinjene Države ne mogu same riješiti probleme u Iraku i kako se irački zvaničnici s kojima se sastao tokom posjete Bagdadu nadaju da Francuska također može igrati značajnu ulogu u njihovoj nemirnoj zemlji.

Kouchner je govorio za francuski radio RTL iz Bagdada, gdje je doputovao u nedjelju u krajnje simboličnu iznenadnu posjetu, koja se smatra preokretom u francuskim odnosima sa Sjedinjenim Državama i Irakom.

To je prva posjeta jednoga vodećeg francuskog zvaničnika Iraku od američke invazije 2003. godine, kojoj se Francuska žestoko usprotivila.

"Neophodno je biti ovdje. Svi znaju da Amerikanci ne mogu sami izvući ovu zemlju iz problema", izjavio je Kouchner u Bagdadu gdje je završavao svoj trodnevni put.

Francuski ministar je izjavio kako Iračani "očekuju nešto" od Francuske, ne pojašnjavajući tu tvrdnju. "Vjerujem da se na osnovu onoga što se dešava ovdje svijet treba promijeniti. Mi bismo trebali biti ovdje", izjavio je on za RTL.

Kouchner je insistirao na tome da je posjeta njegova ideja i kako je nije potaknuo novi francuski predsjednik Nicolas Sarkozy tokom susreta s Bushom u Maineu ovog mjeseca.

"Potpuno jasno smo se distancirali od američke politike i nismo pristalice američke intervencije", izjavio je on i dodao kako Francuska ima "veoma posebnu ulogu" u Iraku.