Svijet
5

Kontoverzni video na CNN-u: Oživljavanje ovisnice koja se predozirala

Klix.ba
CNN je prikazao kontroverzni video na kojem se vidi "vraćanje" iz mrtvih 29-godišnje djevojke koja se predozirala heroinom.

Video prikazuje dramatične trenutke koji su zamalo mogli biti i posljednji za djevojku koja je imenovana samo kao Liz, a nakon što se predozirala.

Zahvaljujući brzoj reakciji djevojka je preživjela i to nakon što su joj ubrizgali naloxon.

Naloxon je inače opijatski antagonist koji djeluje u kratkom vremenu i najčešće se koristi u slučaju predoziranja, a kada se ubrizga blokira efekte heroina u mozgu. On se uglavnom unosi intravenozno i u tom slučaju će djelovati u roku od jedne minute. U nekim zemljama on se daje prijateljima i porodici ovisnika koji prođu obuku, kako bi mogli brzo djelovati u slučaju da se ovisnik predozira.

Na snimku se može vidjeti kako Liz ne reagira nakon predoziranja heroinom, a dvoje ljudi, Adam Wigglesworthovog i Louise Vincent, koji su se zatekli pored nje, primjećuju da gotovo ne diše, da je izgubila svijest i odlučuju da joj ubrizgaju naloxon.

Situacija postaje još dramatičnija kada Liz ne reagira ni na prvu dozu naloxona, pa joj daju još jednu. Nakon dvije doze ona počinje disati i reagirati kada joj se prisutni obraćaju.

Liz je počela eksperimentirati s narkoticima od svoje 11. godine. Majka je 19-mjesečne djevojčice.

CNN